Истината за кучешката храната

Истината за кучешката храната

Няма никаква истина за кучешката храната

Когато Channel 5 публикува документален филм за храните на кучетата в края на Януари, тяхната ПР машина изглежда е била претоварена от всеки човек и неговото куче, притегляйки се в дебата. За съжаление, повечето от участниците в него изглеждаха все едно си имаха своя собствена рекламна цел или са били избрани по-вероятно заради външния си вид, отколкото заради тяхната професионална оценка.

Истината за храната за домашни любимци е, че няма истина. Няма един универсален хранителен режим, който да е правилен за всяко куче, както и няма универсален хранителен режим, който би проработил на всеки човек.

Единствената истина е, че правилният хранителен режим за вашето куче е режимът, който му влияе най-добре и който можете да си позволите. Ако кучето ви има сияещи очи, влажен нос, хубава козина, твърди изпражнения и можете да усетите тънък слой подкожна мазнина, покриваща ребрата му, тогава това, с което го храните е правилно. Няма значение дали е в първокачетсвена опаковка или в наелонова, ако вашето куче е здраво – това е от най-голямо значение (въпреки, че очевидно кучетата най-вероятно биха стигнали здравния критерий и с по-обикновена храна, но вие опредлено не бива да опитвате!).

За да придам смисъл на аргументите си помислих, че си струва да погледна какво казват някои хора, както и хората, които го казват:

Кои са „експертите“:

Трудно е да се открият непредубедени „експерти“, що се отнася до храненето на вашето куче. Няма 100% вярно и 100% грешно освен това, което прави кучето ви най-здраво. „Експерт“ в компания за сурови храни ще има различно мнение от „експерт“ в производството на едро на кучешка суха храна. Тези хора със сигурност са с широки познания и трябва да се слушат, но това, което казват трябва да бъде взето с „щипка сол“, а гледните им точки да бъдат балансирани между тях самите. Мненията им са много добре аргументирани, но все още са си само мнения.

Обаче има много неквалифицирани хора, които са взели превес в този дебат. Не искам да посочвам имена, но ПР машината на Channel 5 изглежда е избрала някой като лице на тяхната кампания, който може и да изгледжа добре, може и да има връзки със знаменитости, но който по мое мнение не е квалифициран да говори за хранене. Причината поради, която казвам това е, че тя е цитирана с думите: „Ако храните кучето си с храна, направена от захар, сол, месни заместители и въглен, е подобно на това вие да ядете високо обработена готова храна. Не е хубаво“ (http://goo.gl/dmfkdC). На пръв поглед това, което тя казва звучи смислено, но ако знаете как да четете етикета на кучешка храна ще знаете, че „въглена“ не е найна съставка. „Въгленът“ е един от най-често бърканите термини в кучешката храна. Обратно на асоциациите, които предизвиква, въгленът е просто мерител на съдържанието на минерали в храната. Когато се изчислява калорийното съдържание на храната, тя се изгаря и освободената енергия се измерва. Всички въглехидрати, мазнини и протеини изгарят и остават само минералите. Това е известно като пепелно съдържание.(http://goo.gl/zGGHYg)

Просто казано, някой, който не знае за какво се отнася пепелта на този етикет не е „експерт“, и въпреки че техните мнения може да си заслужават вслушването, те не трябва според мен да оформят главното движещо ПР звено за този дебат.

Има други статии от други „експерти“, които твърдят, че кучетата не трябва да бъдат хранени с нищо, което не е „хуманно“ и че трябва да бъдат хранени като вълци, в който една трета от храненията са съставени от кокали (http://goo.gl/GAqctu). Една от основните съставки в кучешката храна, която не е „хуманна“ е „месното ястие“. Месното ястие има лоша репутация в някои части на света. Един от големите проблеми е, че има различни видове месни ястия и е трудно да се каже дали са с високо качество или не. Основно правило е, че ако нещо е класифицирано като „месно ястие“ може да е лошо, но ако животното е определено (напр. „ястие от пилешко месо“ или „ястие от агнешко месо“), тогава е възможно да е с по-високо качество и дори по-хранително от свежото месо (http://goo.gl/05hRdA). Иронията тук е, че една от основните съставки в ястието, което го прави „неподходящо за хуманна употреба“ е кокалът, обаче в същата статия същият човек спори, че не трябва да храним кучетата си със съставки, които „не са подходящи за хуманна употреба“ и че трябва да ги храним с кокали – тъй като кокалите са изключително неподходящи за хуманна употреба (кучетата храносмилат кокалите много добре…ние не!). Според мен стойността на мнението на „експертите“ се намаля, когато те действително не се съгласяват със собствените си аргументи.
Лешояди срещу Вълци

Двете страни на спора изглежда излагат доводите си така:

Аргументът за лешоядите: „Кучетата са лешояди; не бива да сте толкова загрижени за това какво ядат“
Аргументът за вълците: „Храносмилателната система на кучетата е същата като на вълците, затова трябва да ядат това, което ядат вълците.“
Казвайки, че няма правилно и грешно, не мога да кажа, че и двата аргумента са грешни, но те определено имат недостатъци.

Аргументът за лешоядите. Да, кучетата са лешояди по природа. Според историци те развили близки отношения с хората, като са се хранели с умрели животни от стари селища, може би преди около 10-15,000 години (или преди може би 30,000 години http://goo.gl/GlEuhF). Първият проблем в този аргумент е, че храната, която ядяли останала непокътната до индустриалната революция. Те са яли захвърлени кокали, месо, сланина, зеленчуци, плодове и т.н – по ирония на съдбата, това е хранителният режим, който „аргументът за вълците“ гласи, че е правилен за кучетата. Второ, трябва само да погледнете как кучетата в страни като Шри Ланка оцеляват само хранейки се с умрели животни, за да видите колко нездрави са те. Кучетата, живеещи на улицата в тези страни по принцип не изглеждат здрави, а слаби, с козина без блясък – от тази гледна точка аргументът за лешоядите показва своя недостатък.

Аргументът за вълците е другата крайност. Докато суровоядството / аргументът за вълците е спорно по-здравословен режим за куче, което яде модерни храни, все още има недостатъци. Храносмилателната система на домашно куче може и перфектно да съвпада с тази на див вълк, но това не означава, че техните хранителни изисквания са едни и същи. Домашните кучета са заели безбройните форми, които имат, от Чихуахуа до Немски дог, въпреки човешката намеса чрез подбор на размножаването през годините. Породите са се развили за специални цели за компания, ловуване и търсене. Померанът има пухкава козина, прекарва по-голямата част от времето си в къща, прави сравнително малко упражнения и се храни по 2 пъти на ден, вероятно по едно и също време. Дивият вълк е около 5 пъти по-голям от Померана, живее навън, има по-груба козина, много активен е, трябва да ловува за храната си – затова няма изградени хранителни навици. Спорейки за това, че Померанът и дивият вълк имат едни и същи хранителни изисквния е все едно да спориш, че Mo Farrah, който тича по 100 мили на седмица, тренирайки за Олимпийските игри, има същите хранителни навици като средностатистическия човек, който прекарва по 8 часа на ден, седейки зад бюро. Това очевидно е недостатък…и ако добавите към аргумента факта, че спечелилият два пъти златен Олимпийски медал Mo Farrah е вегетарианец, това го обърква дори повече! Второ, повечето от хората, които се хващат (или пробутват) аргументът за вълците не вземат под внимание това, че едно от първите неща, които див вълк би изял, когато убива, е стомахът на жертвата си и неговото съдържание. Повечето от „вълчите“ хранителни режими, които съм виждал, се опитват да съчетаят хранителното съдържание на самата плячка, като елен или заек, но не се обръща внимание на съдържанието в стомаха, следователно се изпускат много хранителни добавки извън режима.

Заместители на месото и скандалът за конското месо

Заместителите на месото са, предполагам, един от главните злодеи на Channel 5 documentary. Лично аз не бих хранил кучето си с храна с месни заместители, но не е задължително те да са лоши: Според Европейски закон, „месото и животинските заместители“ са определени като „Всички свежи части на убити топлокръвни сухоземни животни, пресни или консервирани, подходящо обработени, и всички продукти и заместители от обработването на трупа на животното или на частите от трупа на топлокръвно сухоземно животно“. (http://goo.gl/jba1gF)
Това означава, че ако направите на вашето куче пържола от говеждо филе, можете да го причислите към съставките като „месни заместители и животински“… бихте били глупави да го направите, но можете. От гледна точка на храненето месните заместители може и да не са вредни, но може и да не са полезни. Истината е, че ние просто не знаем, защото описанието на месните заместители е толкова обширно. Причината, поради която подозирам, че повечето кучешки храни описват месните заместители е, за да може да се променя точното съдържание на месо, според промените в цените на съставките, без да се променя опаковката. Мисля, че е непочтено да продаваш храна като „пилешка“ кучешка храна и да включиш само 4% пиле в месните заместители. Изглежда измамно, но не е задължително да бъде лошо за храненето. От моята гледна точка това е подобно на скандала за конското месо; Много е жалко, че лазанята на Findus е правена с конско месо, при положение, че е била продавана като телешка, но от хранителна гледна точка конското месо не е вредно за вас, всички други консерванти и съставки, които позволяват продажбата на лазаня за £1 са може би по-вредни.

Какво има вътре и какво няма?

Какво има в кучешката храна е предмет на огромен дебат и както казах, няма абсолютно правилно и грешно. Както с хората трябва да бъдем наясно с нещата, които са добавени към храната и които не трябва да бъдат там; добавената сол и захар, които са излишни, добавените изкуствени оцветители, които са там само, за да привлекът хората (кучетата не виждат цветовете, както нас) и изкуствени консерванти, които просто запазват вида за по-дълго, за да могат производителите да направят икономии от брак. От моята гледна точка и от гледната точка на моята компания – Pooch & Mutt – проблемът не е толкова до това какво не включва храната, а какво включва. Много храни твърдят, че са „хранително балансирани“, но всички кучета са различни не само от гледна точка на техния външен вид, но и на тяхното ниво на активност, домашната атмосфера и всякакви специфични условия (като артрит или колит). Нито една храна не може да покрие всичките. Ето защо, хората се обръщат към продукти като нашите добавки (Bionic Biotic и Mobile Bones). Това дава право на собствениците на кучета да „класифицират“ хранителните качества на техните храни и да се пригодят към специфичното състояние на техните кучета.

Простата цел на Pooch & Mutt е да помогнем на кучетата да водят щастлив и здравословен живот. Без съмнение има много добронамерени хора там някъде, които се опитват да направят същото, но много от тях го правят като предават информация (потенциално неправилна), която са научили от специални източници. Много от тези източници имат по-скоро комерсиални интереси, отколкото интереси за самите кучета. Хората мислят, че правят „правилното нещо“, като разгласяват тази информация без да се съмняват в нея.

Не съм написал тази статия, за да застана зад мнението, че всички комерсиални храни за домашни любимци са лоши, нито пък съм я написал, за да защитя индустрията за производство на тези храни. Няма да се нарека експерт, аз съм някой, който е влюбен в тази индустрия, който работи с експерти и съм някой, който има достатъчно знания, за да види тези фалшиви аргументи на хора, които се смятат за експерти.

Моята цел не е да изложа един аргумент или друг, а просто да се опитам да създам баланс и да накарам хората да се усъмнят в експертното мнение на така наречените „експерти“. Така както изглежда, всички влюбени в ТВ дебата са или в единия край или в другия. Ако има истина, ще бъде открита посредата.

Както казах в началото на тази статия, правилната храна за вашето куче е тази, която го прави възможно най-здраво…истината е толкова проста.

GuyBlaskey_PM-200x300

За автора: Guy Blaskey е лекар на Pooch & Mutt ltd, производители на хранителни добавки и здравословни лакомства за кучета. Pooch & Mutt е наградена с наградата The Ethical Award и е акредитирана от PETA за това, че не прави експерименти с животни. Всички техни продукти са с високо качество и са направени във Великобритания. Guy е редовен писател в най-продаваното списание Pet Business World News и редовен оратор на индустриални събития, като The Pet and Aquatic Trade Show (PATS).