Как да контролирате и поддържате теглото на вашето куче?

Във Великобритания е изчислено, че едно от три кучета е с наднормено тегло. Това е статистически резултат, който се предполага, че ще продължава да нараства. Всъщност смущаващият факт е, че 9 от 10 собственици дават калорични лакомства на своите любимци. Наличието на наднормено тегло или обезитет не само, че причинява ниско качество на живот за кучетата, но и също намалява продължителността на живота им.

Тази статия ще ви даде съвети за това как да разбирате сигналите за това, че любимецът ви е с наднормено тегло, проблемите, които то причинява и накрая решения за това как да направите кучето си здраво и да го поддържате!

Знаците, които трябва да разпознаете

1. Докоснете ребрата на кучето си. Първото нещо, което трябва да направите е да спуснете ръцете си надолу по него и да усетите гръдния му кош. Ако кучето ви е с нормално тегло, ще почувствате тънък слой мазнина между кожата и костите. Ако не можете да усетите гръдния кош на кучето, това е показателно, че кучето ви страда от наднормено тегло.

2. Погледнете профила на кучето си. Здраво куче ще има видно очертана талия. Ако кучето ви има висящо коремче под гръдния кош без да се очертава талията му, тогава това също е показател за наднормено тегло.

3. Претеглете кучето си. Най-лесният начин да го направите е да претеглите себе си, след това хванете кучето си и се претеглете заедно. После извадете вашето тегло от общото. Можете да проверите теглото на вашето куче чрез таблица. Натиснете тук за таблицата на The Association for Pet Obesity Prevention с вариациите в теглото.

Проблемите, които наднорменото тегло може да причини

„Носенето“ на повече килограми може да доведе до много проблеми при кучетата. Това включва артрит, диабет и болести на сърдечно-съдовата система.
Артритът вече засяга от 1 до 5 кучета, докато растат. Проблемът е по-голям при кучетата с наднормено тегло, тъй като допълнителното тегло, което носят добавя повече натиск върху ставите им. Това също може да доведе до Дисплазия на тазобедрената става. Ако кучето ви страда от нездрави стави, натиснете тук за повече информация > или за артрит, натиснете тук.

Решения

1. Упражнения. Това може би е най-очевидното решение. Препоръчително е да увеличите дължината на разходката на кучето с около 10 или 20 минути. Обаче, трябва да се уверите, че пулсът на кучето ви се покачва, когато играете на „Донеси топката/пръчката“ и т.н. Избягвайте натоварващи упражнения при високи температури, тъй като това може да причини топлинен удар.

2. Хранене. Уверете се, че кучето ви се храни с нискокалорична храна. Slim & Slender на Pooch & Mutt е съставена от 45% свежо, британско, свободноотглеждано пиле. Пилешкото е източник на нискомаслен протеин и е естествено богат на л-карнитин – известна добавка за изгаряне на мазнини.
Също е направена със сладък картоф, грахов протеин, който контролира хормона на глада, и CLA – поддържа метаболизма на мазнините и спомага за контрол над теглото.
Освен това, приема на храна без зърнени култури (grain-free) оптимизира здравето на кучето. Много кучета се борят с храносмилането на храна, богата на зърнени култури (включително царевица и пшеница). Непоносимостта към тях може да се прояви по много начини, като стомашен дискомфорт, сърбяща кожа и спаднал имунитет. Всички храни на Pooch & Mutt са без зърнени култури и са нискокалорични.

3. Лакомства. Вместо изцяло да се изключват лакомствата, Pooch & Mutt предлага серия от нискокалорични лакомства. Храните и лакомствата също покриват определени проблеми, които кучетата могат да имат, в допълнение към наднорменото си тегло.

Мнения за Slim & Slender пълноценна храна за кучета без зърнени култури

sllim-and-slender

 

Elizabeth – „Моите териери – бял (уести) и йоркширски – обичат всички вкусове, но реших да пробвам, тъй като те изглеждат малко по-напълнели през зимата, и пак се оказва, че разковничето се крие в купичките на кучетата.“

Tracey – „Най-накрая ДИЕТИЧНА ХРАНА, от която моето куче слабее без да се държи така все едно не съм я хранила от месеци. Имам Немска овчарка, която е податлива към напълняване. Давам й Slim & Slender и теглото бавно започва да намалява, но без да я кара да търси всякакви източници на храна из къщата. Ще направя втора поръчка и бих го препоръчала на всеки.“

Wendy – „Моят ненаситен Кавалер Кинг Чарлс Шпаньол отново напълня, затова реших да изпробвам тези – харесаха й и тя продължава да сваля килограми. Тъй като тя е вече възрастно куче, изпробвах също и Move Easy – отново с добри резултати – така, че сега купувам и двете и ги смесвам. Де да беше толкова лесно и за хората!“